Test högtalare: Små är energismart!

Image by Gerhard Bögner from Pixabay

Energimyndigheten har testat smarta högtalare. Testet visar att dagens högtalare drar en del energi i standby, och att elanvändningen dessutom ökar med som mest 40 procent när mikrofonen i högtalarna är avstängd.

Smarta högtalarna blir allt vanligare i svenska hem och kan, förutom att spela musik, också användas för att söka efter information på internet, svara på frågor eller styra andra smarta produkter i hemmet. Energimyndighetens Testlab har testat fem smarta högtalare från tillverkarna Amazon, Google och Apple och granskat högtalarnas elanvändning och funktion.

Drar energi även när de inte används

På fyra av de testade högtalarna finns en knapp för att stänga av mikrofonen. Testet visar att nästan alla högtalare får en ökad elanvändning, i vissa fall med upp till 40 procent, när mikrofonen stängs av vilket beror på att det då tänds en lampa som visar att den är av. Knappen kan missuppfattas som högtalarens avstängningsknapp och användare som tror sig stänga av sin högtalare riskerar istället att öka sin elanvändning.

Om alla hushåll i Sverige skulle ha en smart högtalare i standby-läge skulle den sammanlagda energianvändningen uppgå till mellan 57 och 94 GWh per år. Det kan jämföras med den totala användningen av hushållsel för mellan 11 000 och 18 000 svenska hushåll.

Lägst elanvändning har de små högtalarna

Testet visar att de mindre högtalarna, Google Home mini och Amazon Alexa Dot, har lägre elanvändning jämfört med de större varianterna. Det som skiljer dem från de större är ljudkvaliteten.

– För den som vill ha ett riktigt bra ljudsystem är tipset att koppla på en traditionell ljudanläggning till en av de mindre högtalarna. Då får man både ett smart system med bra ljud och en låg elanvändning, säger Arvid Rönnberg på Energimyndighetens Testlab. Men man ska såklart tänka på att den smarta högtalaren är en extra pryl som i sig påverkar miljön och klimatet.

Läs hela testet på Energimyndighetens hemsida

Källa: Energimyndigheten

Publiceringsdatum:

Innehållsansvarig: Silva Herrmann