Nyheter energi- och klimat

Tidningar på ett bord tillsammans med en kopp te

Det är alltid mycket på gång inom energiområdet. Här samlar vi nyheter till dig som vill veta mer. Vi tipsar även om bra publikationer och filmer. Och du är såklart hjärtligt välkommen till våra evenemang! Följ oss även gärna på Facebook.

Nyheter inom energi- och klimatrådgivning

Du spelar roll!

Visste du att bostäderna i Norrbotten och Västerbotten tillsammans använder över 2,6 terawattimmar el varje år? Men du behöver inte kämpa ensam för att minska din elförbrukning och spara både pengar och miljön!

Vilken framtid vill du ha?

Vi behöver din hjälp för att testa en ny energifylld verktygslåda för att skynda på energiomställningen i Jokkmokk. Intresserad? Kom till vår workshop 2 maj - ingen anmälan, självklart kostnadsfri inklusive fika!

Energirådgivning hjälpte Vuollerims ridklubb

Höga energikostnader är en tung belastning för Vuollerims ridklubb och klubben vände sig därför till sin kommunala energirådgivare. Injustering på ventilation och beteendeförändringar ledde direkt till minskad energianvändning.

Nya elmätare ger nya möjligheter

Har du redan fått en ny smart elmätare? Grattis! Nu har du nya och bättre möjligheter att styra din elanvändning. Du kan spara pengar och avlasta elnätet. Här får du tips på hur du gör!

Välkommen till en musikalisk ståuppföreläsning

Undrar du varför den globala uppvärmningen accelererar fast vi sopsorterar? Är du nyfiken på koldioxidbantning? Då är denna musikaliska ståuppföreläsning helt rätt för dig. Välkommen 17 mars kl 18:00, Tjállegoahte Jokkmokk (gamla turistbyrån). Kostnadsfritt. Ingen anmälan. Vi bjuder på fika.

Klimatklivet 2024 öppnar

Nu öppnar dörrarna till Klimatklivet igen. Naturvårdsverket har annonserat att det blir tre ansökningsomgångar under 2024 där den första äger rum nu under februari till april. Klimatklivet är ett stöd till fysiska investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Stödet går till olika typer av investeringar som ger hög klimatnytta.

5 tips för bra resultat: säkra ner

Har du fått en hög elräkning? Kolla om du har för stor säkring. Du kan spara pengar om du säkrar ner. Men vad ska man tänka på innan bytet? Här får du 5 tips för bästa resultat.

Resultat medborgarenkät

67% av dem som svarade i CommitClimate medborgarenkät angav, att de vill leva hållbart. 77% vill se bättre kollektivtrafik i sina kommuner. Vill du veta mer? Här hittar du resultat och analyser utifrån enkätsvaren!

"Vi är nöjda: Vackert och effektivt"

Turid och PO Lindroth har bytt ut en äldre braskamin mot en modern kakelugn. "Den är väldigt effektiv. Vi behöver 25% mindre ved och har samtidigt 25% lägre elanvändning jämfört med tidigare,"  säger PO Lindroth.

15 minuter för din framtid

Nu har du möjlighet att bidra till att göra våra kommuner mer framtidssäkra! Vi ber dig om 15 minuter av din tid för att fylla i en enkät. Den är anonym och resultaten används för att utveckla ett verktyg för bättre energiplanering i kommuner.

Inbjudan: klimatarbete i Barents

Kommuner i Norge, Finland och Sverige jobbar för att minska sina utsläpp. Kom och lyssna på hur de gör i ett webinar 29. november (på engelska). Lapplands kommunalförbund berättar om sitt arbete inom projektet CommitClimate.

Resultat: mindre el, mer komfort

Per och Ann Tjikkoms satsning på att isolera huset ledde till 25% mindre elförbrukning och bättre komfort. "Huset har blivit snyggare utifrån sett och inne i huset är det bättre komfort och mycket tystare", säger Per Tjikkom.

Energirådgivare tipsar om bidrag

Är ditt hus redo för vintern? "Jag hoppas de som kan försöker nyttja konverteringsstödet", säger energirådgivare Peter Palo i en intervju i P4. Lyssna och få tips på hur du kan tänka kring uppvärmning i din villa.

Sök nu: bidrag energieffektivisering i småhus

Från den 3 juli 2023 kan du som äger ett småhus som värms upp med el eller gas söka bidrag för energieffektivisering. Bidraget kan ges till materialkostnader för vissa åtgärder på värmesystemet, till exempel att installera en värmepump eller ansluta till fjärrvärme. Du kan också få bidrag för åtgärder på klimatskärmen, men bara om du först fått bidrag till värmesystemsåtgärder för samma hus.

Äntligen! Bidrag för småhus

Äntligen kommer ett bidrag för energieffektivisering i småhus.  Från 3 juli 2023 kan småhusägare ansöker om bidrag för åtgärder för energieffektivisering i småhus där värmebehovet huvudsakligen försörjs med el eller med gas. För 2023 är anslaget för det nya bidraget 304 miljoner kronor. För 2024 och 2025 beräknas anslaget till 400 miljoner kronor årligen.

Elbil? Svar på 15 minuter

Vill du veta mer om elbilar och laddning? Nu finns enkla, kostnadsfria och oberoende utbildningar för dig på webben. Där får du fakta kring elbilar, ägande, körmönster, olika typer av laddning och vad som är viktigt att tänka på när laddare ska installeras.

Rapport om svensk energi- och klimatramverk

Vilka energi- och klimatpolitiska ramverk har vi att förhålla oss till i Sverige på vägen mot klimatneutrala samhällen? En första rapport inom projektet CommitClimate ger en överblick.

Högt betyg från rådsökande!

För den som vill spara energi finns idag en uppsjö av information att tillgå, men en stor del av den kommer från kommersiella aktörer i syfte att sälja varor och tjänster. Det kan vara svårt att sålla, men också att få svar på vad den generella informationen betyder i det individuella fallet.

Europa i min region 2023

Vi deltar i kampanjen "Europa i min region" med en kort film. Där får du veta vad vi gör i projektet CommitClimate!

Rekordhögt söktryck på energirådgivningen

Allt fler vänder sig till den kommunala energi- och klimatrådgivningen för att få råd. 2022 var antalet rådgivningar drygt 29 000 – jämfört med knappt 16 000 rådgivningar 2021. Det visar Energimyndighetens senaste uppföljning.

Elkostnadsstöd för elintensiva företag

Elkostnadsstöd för elintensiva företag riktar sig till företag som använder mycket el i sina processer och har drabbats hårt av höga elpriser hösten 2022.

Drop-In Energirådgivning

Vi bjuder alla småhusägare in till kostnadsfri drop-in energirådgivning i Jokkmokk!

Eller ring din energirådgivare...

Idag är det viktigare än någonsin att använda energin smart och effektivt. Det är bra för plånbok, miljön och en säker och trygg framtid.

Goda nyheter: Fler laddplatser i Norrbotten

Det finns fler laddplatser för elbilar i Norrbotten än officiellt statistik visar. Det är goda nyheter för dig som funderar på att köpa elbil och är orolig för långväga resor. Men de flesta resor klarar man med hemmaladdning. Bilens ordinarie parkeringsplats är den bästa laddplatsen – att ladda under natten är enkelt och bekvämt. Och du kan få stöd för det.

Brf: Kostnadsfri mässa i Haparanda

Vill ni utveckla Ert arbete i bostadsrättsföreningen? Då är Ni välkommen att besöka Fastighet2022 den 5:e majl 17:00 - 20:00 i Haparanda. Energirådgivningen finns på plats och ge råd om energismarta fastigheter, solceller och laddstolpar.

Brf: Sök stöd för laddplatser!

För Brf finns nu chansen att söka stöd för att fixa laddplatser: "Ladda bilen" stödet riktar sig till organisationer som vill installera laddpunkter som i huvudsak kommer användas av boende eller anställda.

Laddar dina batterier!

Vi bjuder in till en kostnadsfri webbföreläsning om elfordon och laddning för dig i bostadsrättsförening. Koppla upp dig på tisdag, 22/2, kl 18:00.

Elbilar tål kyla och vinter

Ny del i serien om elbils-myter: funkar elbilen även i Norrbotten med långa och kallar vintrar? Oväntat men sant: Elbilen är mest överlägsen vintertid.

Sant eller falskt? En serie om elbilar

Det är mycket snack om elbilar numera, men än så länge dominerar bensin- och dieselbilar stort. Men förändringar sker snabbt. I en ny serie undersöker vi påstående om elbilar och hur mycket sanningen ligger i dem. Först ute: Batterier håller inte länge nog och måste bytas ut ofta.

Studiecirkel Hela Sverige Laddar

Studieförbundet Vuxenskola, Biofuel Region och Lapplands Kommunalförbund bjuder in till en studiecirkel om elbilar och laddplatser. Anmäl dig nu (sista anmälan 10 februari 2022)

Klimatklivet: Sök stödet 2022!

Klimatklivet är ett stöd till lokala och regionala investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Nästa period är öppen mellan den 10 och 28 februari.

Ny möjlighet att dela el i lokala nät

Kommunal energi- och klimatrådgivning välkomnar nya beslut, som gör det lättare för fastighetsägare att fördela el från byggnader med solenergiöverskott till de med underskott.

Elbil: Laddplatser i Norrbotten

Nu finns det en ny karta över var det finns laddplatser längs vägarna i Norrbotten - och var det ska byggas nya laddplatser.

Inbjudan: Det går lika bra med Celler-i

Det är egentligen på landsbygden som elbilarna passar bäst! Det är nämligen låga rörliga kostnaderna på elbilar och det gynnar dem som måste köra långa sträckor. Men klarar elbilen vårt kalla klimat i Norrbotten?

Vill du ha billig eller dyr el?

Genom att förstå de olika delarna av ditt företags elräkning kan du göra bättre val och därmed minska ditt företags elkostnader. Energirådgivningen förklarar och ger tips i en ny broschyr.

Ta hjälp av energimärkning!

Som konsument har du rätt att få veta energianvändningen innan du handlar. Energimärkning gör det enklare för dig att handla smart samtidigt som den utmanar tillverkare att bli ännu bättre och utveckla allt effektivare hushållsapparater. Från 1 mars 2021 har några produkter ny energimärkning.

Grönt skatteavdrag - så funkar det!

Från 1 januari 2021 ersätts solcellsstödet med  ett skatteavdrag på 15 procent. Kommunal energi- och klimatrådgivning bjuder in till en kostnadsfri webbföreläsning och berättar vad det är som gäller. Välkommen!

Lägre energikostnader = bättre lönsamhet!

I tuffa tider som dessa är det bra att kunna snabbt minska företagets kostnader. Din kommunala energicoach kan hjälpa dig att få en lägre energiräkning utan att det påverkar dina möjligheter att tjäna pengar. Vår coachning är kostnadsfritt.

Energirådgivning ger effekt

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen ger effekt på samhällsnivå. Det visar en nyligen avslutad effektanalys gjord av Sweco på uppdrag av Energimyndigheten. Hälften av de rådsökande privatpersonerna, företagen och organisationerna uppger att de har genomfört en eller flera energieffektiviserande åtgärder efter kontakten med energi- och klimatrådgivarna.

Energirådgivning under Corona tider

Vill du spara energi och miljö? Vi bjuder in företag och fastighetsägare till tre kostnadsfria webbföreläsningar som ger dig praktiska tips för din fastighet.

5 snabba tips för att minska energikostnader

Det är ovanliga tider. Till följd av Coronapandemin drabbas  många företag av intäktsfall. Då är det viktigt att kunna minska på utgifterna. Här kan du se en kort föreläsning med 5 snabba tips hur du kan anpassa dina energikostnader till lågdrift - och hur du kan hålla de nere efter krisen.

Webbföreläsning: Anpassa dina energikostnader till rådande behov

Det är ovanliga tider. Till följd av Coronapandemin drabbas  många företag av intäktsfall. Då är det viktigt att kunna minska på utgifterna. Vi på energi- och klimatrådgivningen bjuder in till en kostnadsfri webbföreläsning på torsdag, 2 april 2020 kl. 14:00 - Välkommen!

Inbjudan till seminarium: Lagkrav och stöd för bättre energinyttjande

Kommunal energi- och klimatrådgivning bjuder tillsammans med Kiruna kommun, Gällivare kommun och Länsstyrelsen i Norrbotten in till ett seminarium om styrmedel för bättre energinyttjande och ökad energieffektivitet. Välkommen till Kiruna 31 mars 2020 och till Gällivare 1 april 2020!

Energirevolutionen för Norrbotten?

2019 var året då klimatfrågan slog igenom ordentligt. 12 mars bjuder Vuxenskola i Jokkmokk in till föreläsning med energi- och klimatrådgivare Silva Herrmann om energirevolutionen för Norrbotten.

Föreläsning miljösmart mat

5 mars 2020 bjuder Vuxenskolan i Jokkmokk in till föreläsning om miljösmart mat med energi- och klimatrådgivaren Silva Herrmann

Föreläsning - Förstår din elräkning

Lär dig läsa din elräkning, välj rätt avtal och minskar dina kostnader! 27 februari bjuder Vuxenskola i Jokkmokk in till en föreläsning med Silva Herrmann, kommunal energi- och klimatrådgivare på Lapplands Kommunalförbund.

En ny meny: Inspirationsföreläsning

Restauranger behöver mycket energi. Den 11 februari 2020 kl 09:00 bjuder vi på inspiration och kunskap med en kostnadsfri webbföreläsning om hur restauranger kan få koll på sin energianvändning och hur de kan minska den.

Hitta husets energitjuvar!

Misstänker du att din fastighet läcker värme och undrar du var läckagen finns? Då kan värmefotografering vara något för dig. Anmäl dig till evenemanget där vi visar hur en värmekamera fungerar och hur den kan användas för att minska energikostnader och förbättra komfort i huset.

Härliga tips för julmyset!

Året 2019 tog debatten om klimatförändringen fart. Många har blivit engagerade. Vi på kommunala energirådgivningen ger nu några tips om hur du kan julmysa på ett miljösmart sätt!

Tänd ett ljus den 10 december!

Det kan tyckas självklart att stå upp för frågor om natur, miljö och klimat. Men det är det inte. Varje vecka dödas minst tre miljöförsvarare i världen. Våld, hot och trakasserier ökar. Vi måste vända den här utvecklingen! Därför är vi med den 10 december då Naturskyddsföreningen ordnar en ljusmanifestation. Och du kan vara med du också.

Yes, we can - hållbart företagande i Norrbotten

COP 25, FN:s årliga stora klimatkonferens har börjat och det är bråttom för klimatet. Men vi kan göra mycket på lokal nivå och det vill vi visa med några goda exempel på hållbart företagandet i Norrbotten. Först ut: Renodlat, som erbjuder mikrogrönt odlat i Lappland (Foto: Jana Giterman, RJ Foto)

Klimatambition: 5 gånger så mycket krävs

Det var aldrig så viktigt med energieffektivisering och ökad andel förnybar energi som nu. Vi behöver 7,6 procent utsläppsminskning av växthusgaser per år från år 2020. Det är vad som krävs för att vi ska ha en chans att den globala uppvärmningen ska stanna vid 1,5 grader. Då måste länderna göra fem gångar så mycket jämfört med det som de har lovat idag.

Mer solel genom energi- och klimatrådgivning

Sedan våren 2018 har vi inom kommunal energi- och klimatrådgivare jobbat tillsammans med våra kollegor i hela landet för att informera om solel och hållbara transporter. Totalt har 56 000 personer deltagit i aktiviteter och över 14 000 personer har fått fördjupad rådgivning av sin lokala rådgivare.

Energi & klimat i fokus: 7 - 9 oktober

Nu kommer kylan och därmed ökar energikostnader. Energirådgivningen bjuder nu in till ett flertal träffar i Pajala och Jokkmokk för att hjälpa företag, organisationer och privatpersoner att minska sin energianvändning.

Fototävling: Vi har en vinnare!

Fototävlingen  "god och  hållbar mat" som vi utlyste under Hållbarhetsveckan 2019 är avgjord. Vinnaren kommer från Jokkmokk.

Test högtalare: Små är energismart!

Energimyndigheten har testat smarta högtalare. Testet visar att dagens högtalare drar en del energi i standby, och att elanvändningen dessutom ökar med som mest 40 procent när mikrofonen i högtalarna är avstängd.

Hur ser framtidens konsumtion ut?

Vilket avtryck lämnar du till eftervärlden? Tema för Hållbarhetsveckan 2019 är konsumtion. Vi vill få fler att tänka efter vilka aktiva val man gör varje dag. Det blir spännande evenemang under en hel vecka. Och programmet vill vi skapa tillsammans med dig!

Vinn ett bättre liv 2019!

Idag är det världsmiljödag 2019. Och då startar vi poängjakten för miljön. Det finns nämligen roliga och enkla saker att göra för att hjälpa miljön. Och hos oss får du  dessutom poäng för dem - och kan vinna en smart energipryl. Tävla med oss och bli en miljö-hjälte!

Gör en Björn Ferry!

Världens ledare har förbundit sig till 17 globala mål för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030. Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter i världen. Att lösa klimatkrisen. Att främja fred och rättvisa. Björn Ferry är en av dem som har valt att leva mer hållbart. Och även vi på energirådgivningen vill bidra att dessa mål nås - och det vill vi göra tillsammans med er alla!

Inbjudan: Energismarta hotell och restauranger

Varför betalar för något som du inte behöver? Vi bjuder in till en  workshop i Pajala den 13 maj 2019. Där får du konkreta tips och råd på hur du kan minska din energianvändning för din verksamhet inom hotell, restaurang och camping.

Inbjudan: Ecodriving för fastighetsägare

Vill du minska dina byggnaders energianvändning? Då är våran kostnadsfria webbföreläsningen 7 maj 2019 med energispecialisten Willy Ociansson precis rätt för dig!

Det går lika bra med CELLER-i

Det är egentligen på landsbygden som elbilarna passar bäst! Det är nämligen låga rörliga kostnaderna på elbilar och det gynnar dem som måste köra långa sträckor. Men klarar elbilen vårt kalla klimat i Norrbotten? Den 22 april bjuder vi in att diskutera frågan med experten Robert Granström

Energi på väg – utan växthusgasutsläpp

15 Gällivarebo antog utmaningen: att cykla mer än hälften av sina vardagsresor mellan 1 november och 30 april. Mer än 400 mil har de nu cyklat tillsammans.  "Det har blivit helt naturligt att ta cykeln istället för bilen" säger Ann-Christin Andersson.

Vilka bidrag kan du söka?

Har du funderat på solceller, vill du minska energianvändning i ditt företag eller oroar du dig för radon i din villa? 12 mars bjuder vi i Jokkmokk in till ett seminarium för företag och privatpersoner om vilka stöd du kan söka!

Nu ska det bli lättare att reparera!

EU har röstat: Nu skärps energikraven för belysning, bildskärmar samt kylar och frysar. Det införs också nya krav på resurseffektivitet som ska underlätta produkternas reparerbarhet, återanvändning och återvinning.

3 tips för en energismart jul!

Här kommer 3 enkla tips på hur du kan spara energi och tänka hållbart för både dig själv och miljön i jul!

Hållbar fastighetsdrift

Inbjudan till kostnadsfri energigenomgång med tema Hållbar fastighetsdrift: Minska energikostnader -  öka värdet av din fastighet!

Tysklands energiomställning

I Tyskland finns det många goda exempel på hur energiomställningen bidrar till att skapa värde på lokal nivå och till att utveckla landsbygden. LKF's energirådgivare Silva Herrmann deltog i en studieresa till tyska regionen Hunsrueck tillsammans med representanter från Porjus, Purkijaur, Hakkas, Korpilombolo, Gällivare och LTU.

Vintercykling: vi antar utmaningen!

Att cykla mer än hälften av sina vanliga vardagsresor med cykeln mellan 1 november och 30 april. Det är uppgiften som en grupp utmanare har tagit sig an i Gällivare kommuns och LKF's cykelkampanj 2018.

Solcellsmarknaden går framåt

Solcellsmarknaden i Sverige är hett. Det visar en ny rapport från International Energy Agency som precis har släppts.

Energispartips inför vintern

Efter en rekordvarm sommar och fina höstdagar kommer nu snart vintern och mörkret. Vi ger dig  smarta energitips så att du står bättre rustat inför vintern!

Hög elräkning? 3 snabba tips!

Har du fått en hög elräkning? Då är du inte ensam. Elpriserna har gått upp kraftigt. Men du kan sänka dina energikostnader. Vi hjälper dig med tre snabba energitips!

Solenergi: Evenemang 19 / 9

Vill du veta mer om förnybar energi? Träffa din kommunal energi- och klimatrådgivare 19 september i Kiruna och få den informationen som du behöver!

Tips: Producera din egen el!

Intresset för solenergi ökar i Sverige markant. Vi har sammanställt  de viktigaste fakta för dig som funderar på att skaffa solceller i Norra Sverige. Det är helt gratis och finns att ladda ner här!

Hur vill du leva i framtiden?

LKF energi- och klimatrådgivningen har klivit in som medarrangör till SEE hållbarhetsveckan (v. 38) – en vecka då vi tillsammans lyfter fram kreativa och goda exempel på hållbar utveckling. Välkommen att delta, nätverka och inspireras med oss!

Fyra framtider - energisystem

Det är vi som skapar vår framtid. Energimyndigheten har modellerat fyra framtider. Vilken väg ska vi välja?

Energiutmaningar i Lappland

Samhällsomvandlingen i Malmfälten är utmaning och chans - tidningen "Hållbart Byggande" har intervjuat Silva Herrmann, kommunal energi- och klimatrådgivare på Lapplands Kommunalförbund, om energiutmaningar i Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Pajala.

Energirådgivning ger resultat

Energi- och klimatrådgivning ger konkreta resultat. Rätt tryck i däcken kan spara 500 kr om året. Vi på energirådgivningen har varit ute och mätt däcktryck på bilarna i Kiruna.

Sök stöd för energilagring

Vill du lagra din egenproducerad el? Nu kan du få upp till 60 procent av kostnaderna för lagringssystemet.

Få en energi-coach!

Vill du minska ditt företags energianvändning? Din lokala coach stöttar små och medelstora företag inom besöksnäringen och också fastighetsbolag och verkstäder med att energieffektivisera. Det är helt kostnadsfritt.