Yes, we can - hållbart företagande i Norrbotten

Hand som plockar mikrogrönt. Foto: Jana Giterman, RJ Foto

COP 25, FN:s årliga stora klimatkonferens har börjat och det är bråttom för klimatet. Men vi kan göra mycket på lokal nivå och det vill vi visa med några goda exempel på hållbart företagandet i Norrbotten. Först ut: Renodlat, som erbjuder mikrogrönt odlat i Lappland (Foto: Jana Giterman, RJ Foto)

Cora Karlsson, som har byggt upp företaget Renodlat, drivs av en stor passion för hållbart företagendet. Första gången som jag träffade henne var på en föreläsning om klimat. Då var Cora i färd med att utveckla ett koncept för att använda container för odling av mikrogrönt och ville få hjälp av kommunal energi- och klimatrådgivning för att hitta energieffektiva lösningar.

Vad är mikrogrönt?

Mikrogrönt är stadiet mellan grodd och småblad, det vill säga grönsaksskott, där växten är  maxad med vitaminer och oxidanter. Idag producerar Renodlat mikrogrönt till olika restaurangeri Norrbotten.

Varför containerodling?

Containerodling har blivit en global rörelse och Cora undrade om det inte skulle vara en möjlighet för Norrbottten att kapa långväga transporter av mat från andra länder och att minska miljöpåverkan. Containern har precis flyttats från Gällivare till  gården Åkerhult i Vuollerim. Det är ett första steg mot visionen om att fler ska kunna jobba på sin utvalda plats på jorden, för att skapa ett bättre och mer hållbart samhälle men också för att skapa nya affärsmöjligheter på landsbygden.

Hållbart företagande: Klimat, mat och utvecklinga av landsbygden

Maria Sätterqvist, som nu har containern på gården, säger: "Det finns inget som påverkar klimatet lika mycket som produktionen av mat. Därför känns det extra meningsfullt att kunna erbjuda närodlade, nyttiga, giftfria och riktigt goda grönsaksskott till norrbottningarna. Att jag dessutom kan arbeta på min egen utvalda plats, på gården Åkerhult, slippa pendling och kunna lägga upp arbetet som jag vill är något som jag bara har kunnat drömma om tidigare och som nu blir verklighet." 

Cora instämmer och lägga till: "Det är underbart att få leverera massor med färg, textur, nyttigheter och smak i form av mikrogrönt till kunder i Norrbotten men det handlar om så mycket mer för oss på Renodlat. Det handlar om att inspirera andra att producera och konsumera lokalt. Prata om matens betydelse för vår region och för världen."

 

 

Maria Sätterqvist och  Cora Karlsson när containern flyttas till Vuollerim (ovan) och själva flyttning av containern (nedan).