Hög elräkning? 3 snabba tips!

Tomt portemonnaie

Har du fått en hög elräkning? Då är du inte ensam. Elpriserna har gått upp kraftigt. Men du kan sänka dina energikostnader. Vi hjälper dig med tre snabba energitips!

Det extremt varma och torra väder har påverkat elpriserna kraftigt uppåt.  Om du vill sänka dina energikostnader så kommer här tre snabba tips som du kanske inte har tänkt på så mycket än:

Håll koll på ditt elavtal!

Du kan välja från vilket elhandelsföretag du vill köpa din el. Därmed kan du påverka elpriset för din elleverans. Läs mer på energimarknadsbyråns hemsida om hur du kan tänka när du vill byta elhandelsföretag: Energimarknadsbyrå råd angående byte av elavtal

En del av dina elkostnader består i kostnader för nätet. Du kan inte byta elnätsföretaget, eftersom det är monopol på ledningar och kablar. Men du kan kolla om du har bästa nätavtalet för just dig. Du kanske kan säkra ner eller byta nätavtal. Kolla med ditt elnätsföretag (för de flesta i Norrbotten, men inte alla är det Vattenfall.) Om du har effektmätning så kan du eventuellt installera effektmätare som stänger av förbrukare som inte behövs för tillfället för att minska effekttoppar.

Se om dina kyl och frys

Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5 %. Tänk även på att en igenfrostad frys drar mer energi än en avfrostad, så se till att frosta av din frys en till två gånger per år. Det är också bra att dammsuga slingorna på kylens/frysens baksida ett par gånger per år. Och kolla gärna att dörrar för kyl och frys sluter tätt.

Stäng av på riktigt!

Mät elförbrukningen för dina apparater både i drift- och standbyläge. Då kan du se vilka apparater som drar ström trots att de är i standby. Stäng av på riktigt! Elmätare som du sätter in i eluttaget finns i de flesta butiker som säljer elartiklar.

3 bonustips

Har du direktverkande el så drabbas du särskilt om elpriserna är höga. Men även värmepumpar behöver el. Så här kommer tre bonustips som gäller uppvärmningen. Men de är bra även för dem som värmer sina hus på annat sätt som till exempel fjärrvärme eller pellets.

Skydda ditt hus - enkla isoleringsknep

Vindutsatta hus kan förbruka 15 procent mer energi än hus som skyddas av bebyggelse eller annat. Så det är en god idé att sätta upp ett staket eller en häck som skyddar huset!

Mät temperaturen med termometrar på olika ställen i huset. Täta dragiga fönster och ytterdörrar. Stäng dörrar till kalla utrymmen. OBS! En enda grads sänkning av inomhustemperaturen minskar din uppvärmningskostnad med cirka fem procent.

Modernisera ditt värmesystem

Gamla radiatorer / element har ofta bimetalltermostat som blir sämre med åren. Satsa på ett centralt reglersystem eller element med elektroniska termostater.

Spara varmvatten

Om du betalar för uppvärmningen av vattnet: Energisnåla blandare minskar varmvattenanvändningen med över 25%. Detta blev slutsatsen av ett forskningsprojekt “Vattenanvändning med energieffektiva blandare”, där forskare på RISE studerat hur mycket varmvatten som egentligen sparas med energiklassade blandare, och hur funktionerna påverkar vardagen för den som diskar eller duschar. Kolla på "energisnåla blandare" eller "a-märkta blandare". Det kan handla om några tusenlappar per år som en familj kan spara.

Publiceringsdatum:

Innehållsansvarig: Silva Herrmann