5 tips: ät gott, billigt och ekologiskt

Bild: Silva Herrmann

Har du funderat på att köpa mer ekologiskt men undrar om du har råd? Här kommer våra tips på hur du kan köpa mer ekologiskt utan att det blir för dyrt. Och så får du lite recepttips på köpet!

Köp ekologiska grönsaker och frukt som är i säsong

Du får inte bara ett bättre pris genom att köpa det som är i säsong, utan också mat som är mer näringstät, smakrik och ofta också lagringsvänlig. Passa på att frysa in, torka eller konservera!

 

Låt grönsaker vara basen i dina maträtter

Traditionellt ses grönsaker oftast som tillbehör. Vänd på tänkesättet och låt grönsaker vara stommen i dina rätter. Dra ner på köttet och köp hellre bra ekologiskt kött i mindre mängder. Du behöver inte bli vegetarian, men du kan öka mängden grönsaker när du lagar till exempel köttfärssås: riv morötter, selleri och använd mycket lök och ekologiska goda tomater. Det är nämligen inte köttfärsen som ger smaken, det är faktiskt grönsaker och kryddor. Du kan också dryga ut såsen med röda linser och svamp.

 

Minska matsvinnet

Varje år slängs cirka 19 kilo fullt ätbar mat per person och 26 kilo mat och dryck hälls ut i slasken i Sverige. Du kan spara pengar på att planerar dina inköp och hålla koll på det som finns i kylskåpet. Maten behöver inte vara dåligt bara för att bäst-före-datum har passerat. Luktar och smakar!  För ägg gäller bäst-före datum till exempel om de förvaras i rumstemperatur. De håller mycket längre i kylskåpet. OBS! Om ”sista förbrukningsdag” har passerat – då ska du kasta maten. Läs mer om matsvinn på Livsmedelsverkets hemsida.

 

Älska grytor, pizza och röror

Oftast kastar vi sådant som kan användas alldeles utmärkt i en gryta eller soppa, t.ex. skrumpna och mjuka grönsaker. Nu, när hösten kommer finns det inget bättre än en värmande soppa! Alla rotfruktar funkar även om de börjar sloka. Fräs 1 gul lök i lite olja, ta ca 800 gram blandade rotfrukter (skär i mindre bitar) och häll på ca 1 liter vatten och 2 buljongtärningar. Låt koka mjukt i 10 minuter. Mixa soppan slät med grädde eller färskost. Salta och peppra. Du kan ha med lite topping som pumpakärnor eller brödkrutonger och du kan smaksätta med färska örter.

 

Bild: Pixabay

 

Har du lite överbliven ost? Riv den och använd på en pizza. Igår lagade jag bakpotatis som jag tänkte fylla med spenat. När jag letade i kylskåpet hittade jag en rest fetaost, en halv lök, lite ledsen gräslök samt en rest tomatsås och två ägg som hade legat ett tag. Jag halverade potatisen och bakade dem. När de var mjuka tog jag ut innehållet, blandade det med fräst lök och spenat och alla andra rester och fyllde röran igen i skalet. In i ugnen för 15 minuter igen, toppad med lite mozzarellaost och så blev de väldigt smakrika och goda. Det här receptet kan du varierar hur mycket som helt – och även blanda i kött- och korv som har blivit över.

 

 Bild: Silva Herrmann

Har du rester av olika typer mjöl, frö och/eller nötter och kanske lite filmjölk som ska ätas upp? Då kan du baka ett snabbt bröd på. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda 4,5 dl mjöl, gärna av olika slag, med 2,5 dl blandat fröer/nötter samt 1 tsk bikarbonat och 1 tsk salt in bunke. Blanda ner 3,5 dl filmjölk och 1 msk honung. Olja in en brödform, häll i den lösa degen och grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.

 

Prioritera vilka varor du vill köpa ekologiskt

Om du ska välja vilka varor du ska köpa ekologiskt kan du prioritera de varor Naturskyddsföreningen listar som viktigast att köpa ekologiskt, för miljön, djuren och din egen skull. Här finns listan.

 

Varför är det viktigt för klimatet hur maten produceras och vad vi äter?

FN:s klimatpanel släppte alldeles nyligen en rapport där de slår fast att det krävs stora omställningar i hur vi brukar jordens landytor. Jordbruk, skogsbruk och andra typer av markanvändning står för 23% av utsläppen av mänskliga växthusgaser. Vi behöver skydda skogen, minska ökenspridningen och förstöring av våtmarker. Jordbruket måste ställa om till mer hållbara produktionsmetoder.

 När det gäller matsvinnet, så säger rapporten bland annat att ungefär en tredjedel av producerad mat går förlorad eller slösas bort. Att minska denna förlust och avfall skulle minska utsläppen av växthusgaser och förbättra livsmedelssäkerheten. Rapporten slår också fast att vissa kostval kräver mer mark och vatten och orsakar mer utsläpp av växthusgaser.

 "Balanserade dieter med växtbaserade livsmedel, som grovkorn, baljväxter, frukt och grönsaker och animaliska livsmedel som produceras hållbart i system med låga växthusgasutsläpp, utgör stora möjligheter för anpassning till och begränsning av klimatförändringarna," säger Debra Roberts, medordförande för IPCC Working Group II.