Elbil - Lika bra på landsbygden som i stan?

En bil klädd i gröna blad

"Det är egentligen på landsbygden som elbilarna passar bäst!" Det är nämligen låga rörliga kostnaderna på elbilar och det gynnar dem som måste köra långa sträckor. Men klarar elbilen vårt kalla klimat i Norrbotten? Den 24 april bjuder vi in att diskutera frågan med experter.

Elbilar har många fördelar: Vid laddning hemma är elkostnaden mellan 1,5 och 2 kronor milen. Elbilar kräver nte lika mycket reparationer som bilar med traditionella motorer och bristen på bensinmackar på landsbygden är ett mindre problem. Har man möjlighet att installera solceller så kan man förädla den egna elen genom att ladda bilen och pressa milkostnaden ännu mer.

I filmen nedan kan du se och höra en langsbygdsbo berättar om egna erfarenheter.

Det största hindret i våra trakter har varit problem med räckvidden, främst i vintern. Men den tekniska utveckligen går fort framåt. I Älvsbyn genomförs praktiska tester. Vi bjuder in till två workshoppar där Johan Lagrelius, SiSL projekt från Umeå och Robert Granström, CELLLER-i projekt från Älvsbyn, berättar om praktiska erfarenheter och hur kommuner, företag och privatpersoner kommer igång lokalt med elbilsrevolutionen.

Workshop Gällivare: 24 april, 09:00 – 11:00 på  Vallje, Lasarettsgatan 25, Gällivare

Workshop Jokkmokk: 24 april, 13:00 - 15:00 på Gamla Apoteket, Västra Torggatan 15, Jokkmokk

Anmälan senast 18 april till silva.herrmann@jokkmokk.se
Begränsat antal platser.

 

 

 

 

 

 

Myter, fakta och visioner om el-bilar och laddstolpar i Norrbotten

Publiceringsdatum:

Innehållsansvarig: Silva Herrmann