Energispartips inför vintern

Solen över ett dimmigt landskap

Efter en rekordvarm sommar och fina höstdagar kommer nu snart vintern och mörkret. Vi ger dig  smarta energitips så att du står bättre rustat inför vintern!

1. För dig med luftvärmepump

Kontrollera och rengör luft-luftvärmepumpen innan den behöver jobbar på max. Utedelens luftpassager ska inte blockeras av löv eller annat. OBS: Stäng av strömmen innan du undersöker den! Kontrollera också i din manual vad det är för underhåll just din maskin behöver.

2. Se över fönster och dörrar 

Drag kan vara ett stort problem. Är tätningslisterna vid förnster och dörrar hela och elastiska?

3. Fungerar elementen optimalt?

Känner du att dina element ger dålig värme, är de kanske varma nedtill, men kalla upptill? Då kan det vara läge att lufta dina element, dvs. släppa ut luft från elementen, som hindrar det varma vattnet från att sprida sin värme. Efter luftningen kan du behöver fylla på med mer vatten i systemet. Kolla i din manual hör du ska gå tillväga eller pratar med en expert.

4. Bra vinterbelysning

När dagarna blir allt kortare blir belysningen mer viktigt. När du köper nya lysen, ta hjälp av informationen på lampförpackningen. Viktigast är att titta på hur mycket ljus lampan ger, detta visas i lumen (lm), och om ljuset från lampan är kallt eller varmt, detta visas som Kelvin, (K). Tänk på att alla lampor som gått sönder ska lämnas in till miljöstation.

5. Koll på ventilationen

Kolla även på ventilationskanaler, ventiler, fläkt och utsug. Det kan var dags att rengöra dem dem från damm och smuts.  Glöm inte att kolla på kanalen från fläkten i köket.  Det rekommenderas att rengör den vart 3-6 år, mycket fet och avlagringar i den kan utgöra en brandrisk.

Publiceringsdatum:

Innehållsansvarig: Silva Herrmann