Goda nyheter: Fler laddplatser i Norrbotten

Elbil vid laddstation, källa Unsplash

Det finns fler laddplatser för elbilar i Norrbotten än officiellt statistik visar. Det är goda nyheter för dig som funderar på att köpa elbil och är orolig för långväga resor. Men de flesta resor klarar man med hemmaladdning. Bilens ordinarie parkeringsplats är den bästa laddplatsen – att ladda under natten är enkelt och bekvämt. Och du kan få stöd för det.

När det gäller statistik på laddplatser är det oftast med hänvisning till sajten elbilsstatistik.se, som drivs av elkraftbranschens intresseorganisation Power Circle. Det också det närmaste en officiell statistik över laddinfrastruktur för elbilar som finns. Men en genomgång som sajten Newsworthy har gjort så finns det stora luckor i databasen Nobil, som ligger bakom elbilsstatistik.se. Nobil listar 61 publika laddstationer (med 196 laddstolpar), medans Chargefinder 96 (med 367 laddstolpar) och Uppladdning.nu 85 (med 334 laddstolpar) i länet. 

Att ladda hemma är dock det smidigaste sättet att ladda sin elbil. Bilen laddar sig själv medan du gör annat och du slipper åka till bensinstationen. Faktiskt är det mest lönsamt i Norra Sverige att köra elbil, kollar gärna på den här reportagen som SVT har gjort om Dennis från Vidsel, som kör 20 mil om dagen för 9 kronor.

Har du eget garage, carport eller parkering intill husvägg är det oftast enkelt att fixa laddplats. För att ladda din bil säkert hemma behöver du köpa en laddstation samtidigt som du köper din elbil. En laddstation kan vara antingen en laddbox eller laddstolpe som har ett eller flera ladduttag/laddpunkter. En laddbox kostar ungefär mellan 12 000 och 20 000 kr för utrustning och installation. En laddstolpe kostar ungefär mellan 20 000 och 50 000 kronor för utrustning och installation. Vid normalladdning, vilket passar bra hemma vid bostaden, laddas bilens batteri med ca 2 mil per timmes laddning vid installation på 1-fas 16 A. Det innebär en total laddtid på mellan 6 och 25 timmar beroende på vilken bilmodell som laddas. Oftast är bilen inte helt urladdad och behöver därför inte stå hela den tiden för att få full räckvidd.

Privatpersoner kan utnyttja skattereduktionen för grön teknik vid installation av laddplats, här kan du läsa mer om stödet.

Publiceringsdatum:

Innehållsansvarig: Silva Herrmann