Plattsättare

Närbild av en plattsättare som håller på att lägga fog på ett nylagt mörkgrått klinkergolv. Mannen arbetar med ett vitt verktyg och man ser bara hans knän och händer. Väggen i bakgrunden är ljusgrå.

Utbildningen riktar sig till dig som är noggrann och tycker om att skapa med händerna. En plattsättare arbetar med att klä golv och innerväggar med kakel, klinker och mosaik bland annat. Det kan handla om allt ifrån mindre badrum till stora simhallar vid nybyggnation eller renovering. Det underarbete som måste göras är en viktig del i jobbet. Utbildningen är på 60-80 veckor på heltid och en del av utbildningen går på distans men stora delar görs ute på en arbetsplats som APL, arbetsplatsförlagt lärande, på hemorten. Individuell studieplanering tillämpas.

Utbildningsorter: Gällivare, Kiruna och Pajala

UtbildningsstartNytt datum för start under 2022 kommer snart.

Sista ansökningsdag: 

Studiemedelsberättigad: Ja

 

Förkunskapskrav:

För att klara utbildningen bör du ha avslutat grundskolan eller ha motsvarande kunskaper. B-körkort är en fördel.

 

Kurser:

Husbyggnadsprocessen, 200 p

Husbyggnad 1, 100 p

Husbyggnad 2, 200 p

Husbyggnad 3 ombyggnad, 200 p

Specialyrken 1, 100 p

Specialyrken 2, 200 p

 

Vid liten eller ingen erfarenhet av byggbranschen rekommenderas du att börja med följande kurser:

Bygg och anläggning 1, 200 p

Bygg och anläggning 2, 200 p

 

Utbildningen ges av Astar på uppdrag av Lapplands lärcentra. Du kan behöva åka till Luleå för att lära dig vissa praktiska moment hos utbildningsanordnaren och du står då själv för resa och boende. Du betalar även kostnader för skyddskläder och eventuell enklare utrustning själv. Efter utbildningstiden söker du anställning som lärling på ett branschföretag för att samla ihop timmar för att få ut ett yrkesbevis. 

Läs mer om detta yrke på Arbetsförmedlingens yrkesinformation.