Golvläggare

En man i mörk t-shirt, jeans och keps står på knä på ett golv och håller på att sammanfoga ett ljust trämönstrat klickgolv. Under klickgolvet skymtar man grått underlagsmaterial.

Utbildningen riktar sig till dig som är noggrann och tycker om att se resultat av ditt arbete. Som golvläggare kommer man ofta in i ett bygges slutskede eller jobbar med renovering och det kan innebära mycket kundkontakter. Du arbetar med att lägga golv av olika material som trä, plast och textil och klär väggar och golv i våtrum med vattentätt material. Utbildningen är på 55-75 veckor på heltid och en del av utbildningen går på distans. Individuell studieplanering tillämpas. Stora delar av utbildningstiden görs som APL, arbetsplatsförlagt lärande, på hemorten.

Utbildningsorter: Gällivare, Kiruna, Jokkmokk och Pajala

Utbildningsstart5/2, 15/4, 9/9 och 18/11 2024. Möjlighet till löpande intag!

Sista ansökningsdag: 15/1, 18/3, 12/8, 21/10 2024.

Studiemedelsberättigad: Ja

 

Förkunskapskrav:

För att klara utbildningen bör du ha avslutat grundskolan eller ha motsvarande kunskaper. B-körkort är en fördel.

 

Kurser:

Husbyggnadsprocessen, 200 p

Husbyggnad 1, 100 p

Husbyggnad 2, 200 p

Husbyggnad 3 ombyggnad, 200 p

Golvläggning 1, 100 p

Golvläggning 2 våtrum, 100 p

Golvläggning 3 trä och laminat, 200 p

 

Vid liten eller ingen erfarenhet av byggbranschen rekommenderas du att börja med följande kurser:

Bygg och anläggning 1, 200 p

Bygg och anläggning 2, 200 p

 

Utbildningen ges av Astar på uppdrag av Lapplands lärcentra. Du kan behöva åka till Luleå för att lära dig vissa praktiska moment hos utbildningsanordnaren och du står då själv för resa och boende. Du betalar även kostnader för skyddskläder och eventuell enklare utrustning själv. Efter utbildningstiden söker du anställning som lärling på ett branschföretag för att samla ihop timmar för att få ut ett yrkesbevis. OBS! Antagning till utbildningen sker under förutsättning att det finns klara APL-platser vid kursstart.  Det kan finnas mölighet att göra APL på annan ort än hemorten om du själv kan ordna med boende på plats.

Läs mer om detta yrke på Arbetsförmedlingens yrkesinformation.