Maskin- och anläggningsförare

Maskinförare är en utbildning för dig som är intresserad av det allra senaste inom teknik. Som maskinförare arbetar du med kraftfulla maskiner i högteknologisk miljö. Det kan vara en grävmaskin eller en hjullastare. Att jobba som maskinförare kan exempelvis vara att anlägga husgrunder och vägar, lasta grus och flytta byggmaterial. En stor del av utbildningen sker i hytten. På 30 veckor kan du utbilda dig till maskinförare via ME skolan som har nära samarbete med företag i branschen. Det är inte ovanligt att arbetsgivarna vänder sig direkt till elever som gått denna utbildning när de letar efter ny personal. Utbildningen innehåller 1/3 teori som du kan läsa på distans.

Utbildningsort: Kiruna

Utbildningsstart:  2/9 och 30/9 2024.

Sista ansökningsdag: 8/5 2024.

Studiemedelberättigad: Ja

Förkunskapskrav: God kunskap i det svenska språket, minst G i Sfi D. Körkort klass B

Kurser:

Anläggningsförare – process, 100 p

Anläggningsförare 1, 200 p

Anläggningsförare 2, 200 p

Anläggningsförare 3, 200 p

Anläggningsförare 4, 200 p

Anläggning – ledningsbyggnad, 200 p

Anläggning – vägbyggnad, 100 p

 

Utbildningen ges av ME-skolan på uppdrag av Lapplands Lärcentra. Du betalar själv för skyddsskor, skyddskläder/varselkläder klass 3 samt studiematerial.

Du kan även söka utbildningen om du bor i någon av våra andra orter Gällivare, Jokkmokk och Pajala men du måste kunna ordna med boende i Kiruna själv under utbildningstiden.

Efter avklarad utbildning får du ett intyg. Det ska registreras hos blivande arbetsgivare genom branschorganisationen BYN. Efter 24 månaders dokumenterat arbete inom branschen får du ditt yrkesbevis. Under dessa 24 månader har du en lärlingsanställning, då får du lärlingslön enligt gällande avtal. Du måste själv söka anställning som lärling efter avslutad utbildning.