Högskola

Solnedgång i rosa inne i skogen bland snötyngda träd med texten "högskola"

Planerar du att läsa en högskole- eller universitetsutbildning? Då vill Lärcentra vara din mötesplats där vi ger dej rätt förutsättningar att lyckas med dina studier. Väljer du distansstudier, webbaserad utbildning eller någon av våra egna utbildningar så har vi studieplatser, studerande- och tentamensservice samt all teknik och utrustning du kan behöva. Utöver det kan vi lova dej en inspirerande studiemiljö där du får studiero och kan knyta kontakter med andra studerande på orten.

Aktuella utbildningar för dej som vill plugga - Anmälan är öppen, ansök nu! 

Anmälan till vårens utbildningar är öppen mellan 15 september - 15 oktober. Hitta den kurs eller program du är intresserad av att läsa, anmäl dej och följ sedan din anmälan på antagning.se

De högskoleprogram och kurser som Lapplands Lärcentra marknadsför är utbildningar som är efterfrågade och/eller där det finns ett påtalat behov av kompetensen bland arbetsgivare i regionen. Vi marknadsför ett urval av alla kurser/utbildningar som finns tillgängliga. Fler kurser/utbildningar hittar du på antagning.se.

Program och kurser ht 2021

Program och kurser vt 2022                                                                                                                       

antagning.se och studera.nu får du tillgång till högskolornas- och universitetens fullständiga utbildningsutbud och där har du även möjlighet att jämföra olika utbildningar. 

 

Högskoleprovet

Anmälan till högskoleprovet 24 oktober 2021 stängde den 31 augusti och i år har nästan 40.000 personer anmält sej för att genomföra provet. Anmälan tll vårens högskoleprov öppnar i januari 2022.

För att få skriva provet måste du fylla minst 19 år under 2021 eller ha börjat gymnasiet före 16 års ålder och hunnit slutföra gymnasiet. P.g.a. rådande pandemi är antalet platser begränsat och i Norrbotten kan du skriva provet i Arvidsjaur, Haparanda, Kiruna, Luleå eller Piteå. På länkarna nedan får du information om och kan träna på gamla högskoleprov:

Anmälan till högskoleprovet

Lite fakta om högskoleprovet

Högskoleprovguiden

 

Att läsa på distans

Lärcentra finns för dej som studerar en utbildning på distans. Träffa andra studenter som du kan utbyta erfarenheter med, ta en kopp kaffe i studiehörnan eller läs en bok. Under hela din studietid får du tillgång till:

- Studie och yrkesvägledning

- Studieplatser/grupprum

- Teknisk utrustning

- Studerande - och tentamenservice

Upplägget och förutsättningarna för att läsa en distansutbildning kan variera, därför är det viktigt att du kontrollerar vad som gäller för just den utbildning som du ska läsa.  Att läsa på distans innebär att delar av eller hela utbildningen är nät- eller webbaserad och du behöver en dator och internetuppkoppling för att ta del av utbildningen. 

Vissa utbildningar som benämns som distansutbildningar är platsförlagda till en eller flera orter. Du behöver då finnas på plats på en specifik ort största delen av utbildning, även om det är få eller inga träffar på den högskola som anordnar utbildningen.

Här får du mer information om att läsa på distans

Umeå universitet delar studietips - Plugga smart!

 

Studievägledning

Om du är intresserad av att studera kurser eller program på högskola eller universitet kan du få information och vägledningen av våra studievägledare. De hjälper dej med:

- Individuell studieplanering

- Information om behörighetskrav inför olika studieformer

- Utbildningskataloger och ansökningsblanketter

- Information om studiefinansiering

För att träffa studie- och yrkesvägledare behöver du boka en tid. Kontakta Lapplands Lärcentras studie-och yrkesvägledare på respektive ort.

 

Studielänkar

 Ansökan till högskolestudier

·     Bra att veta om högskolestudier

·     Allt om anmälan

·     Viktiga datum för högskolestudier 21/22   

        Antagningsstatistik

        Skolverkets utbildningsguide

 

Lapplands Lärcentra är kvalitetsdeklarerat av Nitus, nätverket för kommunala lärcentra.