Eldistributionselektriker

Nytt intag startar i augusti 2020

Utbildningen är på 42 veckor och av dessa ingår 12 veckors praktik hos ett företag

I utbildningen ingår det arbetsplatsförlagt lärande, APL, hos ett företag som med fördel kan göras hos något av dem som medverkar i yrkesrådet: 

Bodens Energi,  Lapplands Elnät, Vattenfall,  Luleå Energi,  Energiservice eller Umeå Energi 

Förutom att företagen tar emot på APL bidrar de även med gästföreläsare, material till praktiska laborationer, tar emot på studiebesök under labbveckor och bekostar arbetskläderna som du behöver både under utbildningen och APL.

Du läser på distans och följer de dagliga lektionerna via din dator eller på ett lärcentra

Studerar du hemma via din dator behöver du en bra internetuppkoppling, ett headset och en webbkamera. Läser du via ett lärcentra finns möjligheten att sitta i en konfernsstudio och delta i undervisningen via deras teknik. För det mesta sker undervisningen i Teams eller Zoom och allt material ligger online i Teams som fungerar som din lärplattform under dina studier.   

OBS !! Obligatoriska samlingstillfällen i Jokkmokk varje termin

Under utbildningen samlas alla elever i Jokkmokk under 5-6 samlingstillfällen för att lära sig att klättra i stolp, skarva kabel, läsa av instrument, göra provtagningar, felsökningar och delta i samtliga säkerhetsutbildningar som branschen kräver. Du behöver inget körkort för att klara utbildningen eller göra praktik men företagen kräver det när det blir dags för anställning. Resa och logi i samband med labbveckor står du för själv. 

Följande kurser ingår i utbildningen och har du läst någon av dem i ditt gymnasieprogram eller har motsvarande kan validering ske:

Elkraftteknik 100 p

Praktisk ellära 100 p

Elektromekanik 100 p

Belysningsnät 100 p

Högspänningsnät 100 p

Lågspänningsnät 100 p

Nät och transformatorstationer 100 p

Nätunderhållsarbete i stadsnät 100 p

Nätunderhållsarbete på luftledning 0,4-24 kV 100 p

Säkerhetsutbildningar där certifikat eller intyg erhålles: Elsäkerhetsföreskrifterna (ESA), Nedtag nödställd, Heta Arbeten, Hjärt- och Lungräddning, Mobil plattform - liftkort samt Motorsåg AB.

Detta behöver du för att söka: 

För att söka till utbildningen ska du ha godkänt i Matematik 1, Svenska 1/SVAS 1 eller motsvarande. Ansökningsblankett och mer information kommer finnas tillgänglig ca 23 mars.

Har du frågor kan du kontakta Britt Karlsson eller Monica Wennberg via epost.