Energi på väg – utan växthusgasutsläpp

En grupp cyklister i Gällivare i vinterlandskap, foto: Kommunbladet Gällivare

15 Gällivarebo antog utmaningen: att cykla mer än hälften av sina vardagsresor mellan 1 november och 30 april. Mer än 400 mil har de nu cyklat tillsammans.  "Det har blivit helt naturligt att ta cykeln istället för bilen" säger Ann-Christin Andersson.

Vintercyklingsprojektet startade i november förra året och pågår fram till sista april. Det är ett samarbete mellan Gällivare kommun och Lapplands kommunalförbund, via kommunala energi- och klimatrådgivningen. Syftet är att öka engagemanget kring cykling som alternativt transportsätt och samtidigt kunna bidra till att minska våra utsläpp av växthusgaser.

De 15 deltagarna i projektet hade i redan början av mars fått ihop 400 mil, bra jobbat! Fortsätter man i den här takten lär man få ihop kring 600 mil. Det motsvarar över ett ton minskat utsläpp av koldioxid, jämfört med om man kört bil motsvarade sträcka, berättar Lina
Andersson, miljöstrateg på Gällivare kommun och initiativtagare till utmaningen.

Samtliga deltagare tycker att de märkt en stor skillnad i att de känner sig piggare under dagen. Och dessutom gör de insats för miljön. Dubbel nytta alltså!

Kommentarer från några av deltagarna

Nicklas Johansson – Sedan 1 november i fjol har jag trampat 420 km. Nyårslöftet var minst en km cykling om dagen. Bilen har rullat 4 mil sedan nyår och står översnöad hemma på gården.


Ann-Christin Andersson – Jag cyklar från Mellanområdet till Malmsta varje dag. Det har blivit helt naturligt att ta cykeln istället för bilen.


Gabriella Mäkelä - Folk tycker att man är lite tokig, men faktum är att man aldrig fryser. Till och med när det är minus 28 grader så svettas man.

 

SÅ VINTERRUSTAR DU CYKELN

Att göra regelbundet:

• Rengör med trasa och smörj cykelns alla delar ordentligt.

• Kolla belysningen fram och bak och att alla reflexer är hela och rena.

• Vid behov smörj kedjan med cykelkedjeolja. En smutsig och rostig kedja slits fortare och riskerar att gå av.

• Dra åt alla muttrar, skruvar, vevarmar, ekrar och pedaler.

• Kolla att kedjan är lagom spänd (den ska inte gå att dra mer än 1 cm upp eller ner).

• Se efter att däcken har tillräckligt med luft i sig.

Som cyklist syns du dåligt när det är mörkt, så det är viktigt att inte slarva med lampor och reflexer. Tänk på:

• Lampa fram som visar ett fast vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att du kan cykla i mörkret på ett tryggt sätt. Man brukar säga att lampan tydligt ska kunna ses på ett avstånd på 300 meter.

• Baklampa som visar rött ljus som tydligt kan ses på ett avstånd på 300 meter. Baklampan får vara blinkande.

• Godkända reflexer (E- eller T-märkta). Reflexen fram ska vara vit och reflexen bak ska vara röd. Sidoreflexerna ska vara orangegula eller vita.

(Källa:Svensk Cykling)

 

Cykeln - bra för miljö och hälsa!

Cykeln är det i särklass mest miljövänliga transportmedlet och ger stora positiva hälsoeffekter. Dessa är dock en färskvara och försvinner om man inte cyklar hela året. Hälsovinster är stora  och Världshälsoorganisationens rekommenderade trettio minuters måttlig fysisk aktivitet dagligen är lätt avklarat t.ex. genom att cykla till och från jobbet.

Miljövinster är även de stora: Varannan bilresa i Sverige är under 5 km lång. Korta resor kan med fördel bytas ut mot en promenad eller en cykeltur. Det ger även en extra miljövinst att ersätta just de korta bilresorna, eftersom bilen använder mer bränsle och släpper ut mer miljö- och hälsofarliga avgaser innan motorn hunnit bli varmkörd och katalysatorn nått full reningseffekt.

Källa och bilder: Gällivare kommunblad & Lina  Andersson

Publiceringsdatum:

Innehållsansvarig: Silva Herrmann