Nätverk och projekt för vuxnas lärande
Lapplands kommunalförbund deltar i olika nätverk, som till exempel Nitus (nätverket för kommunala lärcentra), Vuxnas lärande (länsövergripande nätverk) och ViS (riksförbund för vuxenutbildning). För generell information tag kontakt med vår vuxenutbildningschef enligt nedan, projektspecifik information får du genom att kontakta projektansvarig för respektive projekt.
Nyheter

Har du sökt till högskola eller universitet i höst, funderar på att skriva högskoleprovet eller vill plugga vidare till våren? Här har vi samlat de viktigaste datumen för dig att hålla koll på.

Samarbete över branschgränser ger handlingskraft
02 Juli 2025
Byggindustrin, besöksnäringen och de kulturella och kreativa branscherna samlades i ett regionalt branschforum för att hitta gemensamma lösningar på kompetensbristen i Norrbotten. Målet är att skapa en kontinuerlig dialog mellan arbetsliv och utbildning för att stärka regionens kompetensförsörjning.

Rekordsatsning på nya YH-kurser
01 Juli 2025
Nästan 600 nya YH-kurser har beviljats med start hösten 2025 och våren 2026. Det ger fler möjligheter för dig som vill kompetensutveckla dig eller ställa om i arbetslivet. Många av kurserna ges på distans och deltid så du kan kombinera studier med arbete och familjeliv.

Mathilda Eriksson från Hakkas studerar till lärare på distans via Luleå tekniska universitet och gör sin praktik i Gällivare kommun. Hon började sin resa genom att läsa upp betyg via Lapplands Lärcentra för att bli behörig till utbildningen. Idag kombinerar hon studierna med arbete på Hakkas skola – med målet att hjälpa fler elever att utvecklas.

Är du intresserad av teknik, industri och miljö? Drömmer du om ett yrke där du får vara med och bidra till utvecklingen av ett mer hållbart och innovativt samhälle? Då är det dags att ta nästa steg – hos Lapplands Lärcentra hittar du utbildningar som leder direkt till jobb i några av Sveriges mest framtidsinriktade branscher.
Tidigare genomförda projekt
Koordinerad kompetensförstärkning i glesbygd
I projektet Koordinerad kompetensförstärkning i glesbygd arbetade vi med att ge invånarna i glesbygdskommuner bättre möjligheter att ta del av högre utbildning, ge kommuner och företag i norra Norrland ökade möjligheter att rekrytera utbildad personal och därmed minska konsekvenserna på arbetsmarknaden som orsakas av gles geografi.
LEVA - Lyfta erfarenhet genom validering
I projektet LEVA har vi tillsammans med medlemskommunerna, arbetsgivare och lärcentrum tagit fram en arbetsmodell för att vårdpersonal ska kunna validera sig till undersköterska.