NIU Snowboard Kiruna

Idrottsspecialisering 1 och 2, Tränings- och tävlingslära 1 och 2 samt Idrottsledarskap, sammanlagt 500 poäng.

Kiruna har utsikt över Kebnekaisemassivet och Kirunafjällen och det finns en stark friluftskultur i staden. All slags utförsåkning har en lång och stark historia, inte minst inom freestyle där puckelpiståkning banade väg för freeski och snowboard. Föreningslivet är levande med flertalet klubbar för olika idrotter, bland annat RISK (Riksgränsen snowboard- och skidklubb) för snowboard och freeski.

I utkanten av Kiruna, 5 minuters bilväg från skolan, ligger Luossabacken där NIU Kiruna tränar. Säsongen är lång och vanligtvis börjar träningarna på snö efter höstlovet och fortsätter in i maj. Vi har 2 - 3 träningstillfällen i veckan med fokus på barmarksträning och teori i början av läsåret för att sedan gå över till träning på snö resten av vintersäsongen. Förutom träningarna med skolan på dagtid är anläggningen öppen kvällstid på veckodagarna och dagtid på helgerna, vilket ger goda förutsättningar att utvecklas som åkare. Utöver åkningen i hemmabacken kompletterar vi träningen med läger, bland annat i Kläppen Arena och andra anläggningar. Inte minst nyttjar vi närheten till närliggande backar i Abisko, Björkliden och Riksgränsen, vilka ligger cirka 1,5 timma från Kiruna.

I anslutning till skolan finns det ett elevhem där man kan välja att bo under hela studietiden. Hösten 2023 flyttar Lapplands Gymnasium Kiruna, och därmed även NIU Snowboard, in i en helt nybyggd skola i nya Kiruna C.

För att ansöka till NIU Snowboard söker du via din skola en utbildningsplats på ett av de nationella programmen på Lapplands gymnasium Kiruna och blir antagen utifrån ditt grundskolebetyg. Du gör även en ansökan hos Skidförbundet för antagning till NIU.

Ansök via Svenska skidförbundet senast 1 december 2021. Vid eventuell sen ansökan hör du av dig till kontaktperson för NIU Snowboard.

Vill du komma i kontakt med oss på NIU Snowboard i Kiruna? Hör av dig till: Erik Rosenfors erik.rosenfors@lapplands.se