Samiska Samhällsprogrammet

Vill du fördjupa dig i den samiska kulturen och historian, studera samiska och samtidigt bo i en samisk kulturmiljö under din gymnasietid? Då är du välkommen att söka till det samiska samhällsprogrammet på Lapplands Gymnasium i Jokkmokk!

Samiska Samhällsprogrammet är en särskild variant med samisk profil, inom Samhällsvetenskapsprogrammet.

Programmet vänder sig till dig som vill ha en samhällsvetenskaplig grund. Samiska samhällsprogrammet bygger på Samhällsvetenskapsprogrammets (SA) karaktärsämnen, så du får likvärdig behörighet till högskolestudier. I samiska samhällsprogrammet ingår 300 poäng språk (nord- lule- eller sydsamiska). 

Gymnasiearbetet riktar sig mot de egna programmålen. Under studietiden får du möjligheter att medverka vid renslakter och renskiljningar. Du får även delta i studieresor till olika samiska kulturmiljöer. Delar av utbildningen är lokaliserade till Samernas Utbildningscentrum. Inga förkunskaper behövs.

Undervisningen sker delvis via fjärrundervisning vilket innebär att du läser kursen på den egna skolan via fjärrsändning och läraren finns på annan ort. Till din hjälp finns handledare som bl.a. hjälper dig med den teknik som används.

 

 

 

SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET SAMISK PROFIL

SASAIVO POÄNGPLAN 

Följ oss på Samiska programmets Instagramkonto.

Slöjd

Samiska programmet

Vill du fördjupa dig i den samiska kulturen och historien, studera samiska och samtidigt bo i en samisk kulturmiljö under din gymnasietid?

Kniv

Samisk hantverkskultur

Samisk hantverkskultur är en del i utbildningen

Vad gör vi på samiska samhällsprogrammet?

Se en film om vad eleverna på samiska samhällsprogrammet gör under sin utbildning

FILM

 

Naturguidning