Vi jagar energitjuvar!

Skylt med skrift "next big thing"

Energieffektivisering är nog det som vi kan kalla "The Next Big Thing".  Som tur är finns det redan idag många duktiga företagare som tar tag i energieffektivisering. Vi har valt ut några exempel på företag som får hjälp av våran Coach för energi och klimat.

För dig som är ett litet eller medelstort företag och har en lite mindre energianvändning finns möjligheten att medverka i programmet Coacher för energi och klimat. Här får du stöd av din lokala energicoach från kommunen som hjälper dig göra en energigenomgång för att hitta vilka energitjuvarna är i just ditt företag. Du får också möjlighet att nätverka och utbyta erfarenheter med andra företag.

Möt några av de företag som redan deltar i programmet.

Johan Stålnacke, SPiS i Kiruna

Så här säger Johan om hur han har upplevt rådgivningen inom Coach för energi och klimat:

"Vi på Hotell och restaurang SPIS i Kiruna deltar i programmet Coachning energi- och klimat, CEK sedan 2018. Detta har medfört att vi som hyresgäst har kunnat teckna ett "grönt hyresavtal" med vår hyresvärd.

Vi har under programmet CEK lärt oss vad som är verksamhets- och fastighetsenergi, detta har medfört att hyresvärden aktivt arbetar med det som normalt är kopplat till fastighetsenergi och vi som brukare eller hyresgäst kan få en bättre överblick på vår energianvändning.

I det nya upplägget är vi alla vinnare miljö, hyresvärd och hyresgäst. Det som är en tydlig skillnad är att vi efter genomförd OVK, ventilationskontroll har ett mycket bättre inomhusklimat".

 

Linnea och Märthe Nylund, Kulturhuset i Korpilompolo

Kulturhuset med Linnea och Märthe i spetsen är en härlig samlingsplats i Korpilombolo där det finns restaurang med bra mat, lokalt hantverk och där det drivs olika kultur- och integrationsprojekt. Nu satsas Kulturhuset på att bli mer energieffektivt och ökar andelen förnybar energi. De får hjälp av Lapplands Kommunalförbunds coach för energi och klimat och blir därmed del av ett nationellt projekt.

Kulturhuset Korpis

 

Thommy Rensfeldt, driver City Konditori, Jokkmokk

– Vi driver ett litet konditori i Jokkmokk, där vi satsar på traditionellt hantverk och riktigt gott fika. Det är viktigt för oss som lever nära naturen här vid Polcirkeln att värna om miljön. Klart vi tackade ja till att vara med i projektet! Vi har fått mer kunskap om energieffektivisering av verksamheten och hur vi kan minska onödig energianvändning. Som en första åtgärd har vi bytt ut en gammal frys till en mer energieffektiv och det är vi nöjda med.

City Konditori Jokkmokk

 

Denise Mitterer-Saner och Stephan Mitterer, driver Skogshotellet i Gällivare 

– På Skogshotellet i Gällivare satsar vi på bästa service och upplevelse för våra kunder. Då är det viktigt för oss att komma på goda sätt att minska vår energianvändning och samtidigt få ett bättre inomhusklimat. Minskade energikostnader skapar dessutom bättre ekonomiska förutsättningar till utveckling av vårt företag. Med hjälp av coachningsprogrammet har vi lärt oss mer om hur vi kan tänka och agera för mer energieffektivisering. Nästa steg blir att kolla om solenergi kan vara något för oss!

Skogshotel  Gällivare

 

En nationell satsning - bli del av ett landsomfattande nätverk!

Coacher för energi och klimat är en nationell satsning som kombinerar coachning och erfarenhetsutbyte för att ge företag möjligheter till att energieffektivisera. Programmet är särskilt riktat till små och medelstora företag med en energianvändning under 300 000 kilowattimmar (kWh). Genom att delta i coachningsprogrammet får företaget hjälp med att sänka energikostnaderna, förbättra lönsamheten och minska klimatpåverkan.

Utmaningar för små och medelstora företag inom handel och besöksnäring är ganska lika i landet, fast vi har stora variationer i klimatet och skillander mellan stad och landsbygd. Kolla på inspirationsfilmen!

 

Projektet medfinansieras av EU regionala utvecklingsfonden och Statens Energimyndighet.

Logo EU regionala utvecklingsfonden