Energideklaration

Kent på Team Sportia i Jokkmokk med energideklaration i handen

"Bra att få koll på den egna energianvändning", det säger Kent som driver butiken Team Sportia i Jokkmokk. Han har precis låtit en konsult göra en energideklaration för fastigheten. Det har gått tio år sedan energideklarationerna infördes och eftersom energideklarationerna gäller i tio år måste därför många byggnadsägare upprätta nya energideklarationer.

Genom att göra en energideklaration får byggnadsägaren en god överblick över byggnadens energistatus och inomhusmiljö. Det går också att se hur det är möjligt att använda mindre energi utan att sänka kvalitén på inomhusmiljön. Genom att använda mindre energi kan byggnadsägaren spara pengar och göra en insats för miljön.

Kent fick i sin energideklaration tips på möjligheter att spara energi, t.ex. om belysning, men även om solceller. Intresset för solceller finns hos Kent och han ska gräva djupare i frågan nu med hjälp av energirådgivaren.

 

Vad gäller för energideklaration?

Energideklarationen ska enligt lag utföras av en oberoende expert som är utbildad och certifierad att upprätta energideklarationer. Det finns fyra olika tillfällen då byggnader ska energideklareras:

  • När byggnader är nya.
  • När byggnadens golvarea är större än 250 kvadratmeter och ofta besöks av allmänheten, t.ex. bibliotek eller affärer.
  • När byggnader upplåts med nyttjanderätt.
  • När byggnader säljs.

Om en byggnad ska säljas eller hyras ut, helt eller delvis, ska det stå i annonsen vilken energiprestanda byggnaden har.

Läs mer på Boverkets hemsida

 

Hittar en certifierad energiexpert!

Du kan hitta en certifierad energiexpert här

 

Kommunal energi- och klimatrådgivning är till för dig. Kostnadsfri och oberoende. Välkommen med dina frågor!

Facebook

Följ oss på Facebook!

Vill du alltid vara uppdaterade om våra evenemang och erbjudanden? Följ oss på Facebook! Här hittar du oss: https://www.facebook.com/LKFenergi

läs mer