Restaurang och storhushåll

Bild med en vit tallrik med restaurangmat på som står på ett bord med vit duk. Bakgrunden är oskarp i grå toner.

Det här är en introduktion till restaurang-och storhushåll. Gillar du att laga mat, är du serviceinriktad och bereddatt jobba i ett snabbt tempo kan det här vara rätt spår för dej.

Denna kurs består av orienteringskurser på 200 poäng och har flexibel start vilket betyder att man kan starta vid mer än ett tillfälle under året. Kursen förbereder dig och ger en introduktion till utbildning inom restaurang och storhushåll. Den kan också leda till vikariat inom området. Utbildningens längd är 20 veckor och innehåller praktik ute på en arbetsplats. Studierna bedrivs på halvfart. För att klara av kursen behöver du godkända betyg i SFI C eller motsvarande.

Innehåll

Du får grundläggande kännedom om:

- centrala begrepp

- service och bemötande

- kommunikation, förhållningssätt, samarbete

- ansvar och sekretess

- hjälpmedel samt skyddsutrustning

- maskinell utrustning

- specialkost, allergier

- kontaminering och vilka risker som finns

- planering och beräkning av livsmedel

- arbetsrättsliga regler i Sverige

Vill du läsa vidare kan du läsa vidare till måltids-/restaurangbiträde eller kock, via en så kallad utbildningtrappa:

Beskrivning av utbildningstrappans olika steg


Under hela kursen kommer du att kunna träna på yrkessvenska. Du kommer att få kännedom om relevant språkbruk som används. De teoretiska delarna jobbar du med i lärplattformen Canvas i vår studiehörna under handledning av studiecoach/lärare eller under självstudier. Du kommer också att få öva på praktiska moment under handlening. 

Vill du veta mer eller söka till utbildningen kontaktar du Lapplands Lärcentras Studie- och yrkesvägledare >>