Energiberäkning

termostat

När nya hus byggs görs alltid en beräkning av hur mycket energi de ska dra. Men många nybyggda hus drar mer energi än vad det är tänkt.

Pågående forskning på KTH visar att det kan vara stora skillnader mellan vad som planeras före bygget och hur mycket energi som sedan går åt i verkligheten. Forskaren Camilla Hjortling, som sammanställer energianvändningen i nyare svenska hus, säger "Det kan vara väldigt stora skillnader. För flerbostadshus är det uppskattningsvis 20 procent. Men för andra typer av byggnader, som restauranger, kan det i extremfallet vara upp till 200 procent i skillnad."

Förutsättningar för en energiberäkning för nybyggnation

Energiprestanda beräknas normalt som en energibalans. I nya byggnader kan en sådan inte göras eftersom uppgift om inmatat energibehov saknas. Det som görs för nya byggnader är att beräkna byggnadens energiförluster. I dokumentet Förutsättningar för att utföra en energiprestandaberäkning enligt svenska normer beskrivs förutsättningarna för nya byggnader, ej befintliga.

Kommentar:
Många villor med isolerstandard som kan anses vara normal byggnadsstandard och som utrustas med FTX ventilation klarar ofta energiprestandakrav i kWh/m² och Um kravet.
Däremot kan det vara svårare för elvärmda hus, inkl värmepumpsvärmda, att klara effektkravet.
Effektkravet kommer från o med 2019 att skärpas i de allra flesta fallen. (geografiskt betingat)

 

Få hjälp av energi- och klimatrådgivning

LKF energi- och klimatrådgivning är medveten om problemet och driver därför ett  projekt som ska hjälpa dig som vill bygga nytt. Du får råd och tips hur du kan minska dina framtida energikostnader genom klocka val vid planering och byggprocessen. Det är helt kostnadsfritt.

Hör av dig till oss!

 

Mätning och provtryckning

Silva Herrmann, kommunal energi- och klimatrådgivare på Lapplands Kommunalförbund, instämmer: "Vi rekommenderar att mäta byggnadens energianvändning. Det kan också vara värd att undersöka hur tätt ditt hus är. Ju tätare ett hus är desto mindre kostar det att värma upp. Detta kan kan du undersöka med en provtryckning som mäter hur mycket luft som läcker genom husets klimatskal."

Provtryckningen sker via en fläkt som sitter upp i en tät duk kring en ytterdörr. När fläkten går igång skapas ett undertryck i huset genom att inomhusluften pumpas ut. Via mätningar kan man sedan se hur mycket luft som tränger tillbaka in i huset. Med utgångspunkt från klimatskalets area (golv, väggar och tak) kan man sedan räkna ut luftläckaget liter per sekund samt omslutningsarea (l/s, kvm). Priset för en provtryckning ligger mellan 5000 och 7000 SEK.

 

Bakgrund:

I byggreglerna ställs ett övergripande krav som innebär att byggnaden inte får använda mer än ett visst antal kilowattimmar primärenergi per kvadratmeter och år. Noggrannheten i en beräkning av byggnadens energianvändning måste vara så god att den verkliga energianvändningen, som mäts när byggnaden senare är i drift, uppfyller kraven i BBR.

Mätning och beräkning av byggnadens energianvändning görs vid verifiering av energikrav i Boverkets byggregler BBR och vid upprättande av energideklarationer. Mätning rekommenderas vid verifiering av energikraven i BBR, och mätning är huvudregel vid upprättande av energideklarationer.

Mätning av byggnadens energianvändning kan ske med olika metoder som byggherren väljer. I BBR anges för verifiering av att energikraven är uppfyllda att byggnadens energianvändning bör mätas under en tolvmånadersperiod. Detta ska vara färdigt senast 24 månader efter det att byggnaden tagits i bruk.

 

Tjänsten "Ett hus för framtiden" finanserias av Statens Energimyndiget .

 

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/manga-hus-drar-mer-energi-an-planerat

https://www.boverket.se/sv/byggande/bygg-och-renovera-energieffektivt/berakning-och-matning/

https://www.byggahus.se/bygga/provtryckning-testar-husets-tathet