Solceller - gott exempel

Solceller på Jonastorpet i Pajala

En väldig lyckad investering. Så beskriver Hans Oja sin satsning på solceller. Solcellsanläggningen, som täcker hela taket, kopplades in på nätet juli 2013. Återbetalningstiden på anläggningen ligger på under 10 år medan livslängden på anläggningen är minst 25 år.

LKF's energirådgivning och ett 20-tal personer fick oktober 2018 chansen att besöka solcellsanläggningen på Jonastorpet och att höra Hans Oja berättar om sin resa till egen elproduktion. 

Jonastorpet är beläget ca 3 km söder om centrala Pajala. Uppvärmningskostnader var så pass höga att det kändes tveksamt om det gick att bo kvar på sikt. Första steget till sänkta energikostnader var en jordvärmeanläggning med 1000 m kollektorslang.

Men ganska snabbt ville Hans Oja gå vidare och det blev en solcellsanläggning med 64 stycken solcellsmoduler med en märkeffekt på 250 W vardera (16kWp, 105 m2, lutning på taket ca 30 grad). Modulerna är kopplade i tre parallella strängar till en 3-fas växelriktare som gör modulernas likström till växelström. Årsproduktionen ligger vid runt 13.000 kWh.

Nu, efter några år med anläggningen, säger Hans Oja när vi träffar honom under oktober 2018:  "För mig har det varit ett stort lyckokast. Jag har nu inte betalt en elräkning på 5 månader!"